Sra. Natalia Bayona

Directora del Departament d'Innovació, Educació i Inversions de l'Organització Mundial del Turisme (OMT)

Natalia Baiona lidera l'estratègia d'innovació, educació i inversions de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), agència especialitzada de les Nacions Unides per a la promoció d'un turisme universalment responsable, sostenible i accessible.

Amb gran experiència en política, gerència de destinacions i negocis, ha aconseguit ser la primera directora d'innovació de la OMT; ha introduït l'emprenedoria i l'educació com a factors clau per al turisme i el desenvolupament; i ha posicionat a la OMT com a referent d'innovació en el sistema de Nacions Unides, reconeixement evidenciat en l'UN 2020 Mapping of Innovation, Data and Digital Capacities.

El seu treball consisteix a identificar les startups i projectes d'inversió més disruptius i connectar-los amb Estats Membre i corporacions internacionals. I, com a defensora de la joventut i la tecnologia, cerca contínuament el creixement dels emprenedors per a un futur prometedor en totes les regions.

Durant els últims 3 anys, Natalia ha desenvolupat 7 UNWTO Startup Competitions i 6 Innovation Challenges que en conjunt han aconseguit reunir més de 70 millons de dòlars en suport a emprenedors i pilots per als viatges segurs. Així mateix, ha dissenyat els fòrums d'innovació Tourism Tech Adventures i co-creat la UNWTO Tourism Online Academy, plataforma pionera en desenvolupament d'habilitats per al sector en aliança amb les millors universitats del món com IE University, Cornell University i l'Hong Kong Polytechnic University, actualment amb més de 10.000 estudiants. Així mateix, ha creat el Comitè Tècnic de la OMT per a l'Educació Online en Turisme i actua com la seva Secretària assegurant que l'educació romangui com a prioritat en l'agenda mundial.

D'un altre costat, ha obert l'àrea de Cooperació Multilateral d'Inversions en turisme, ha construït una xarxa de més de 290 inversors actius interessats en turisme i actualment està treballant en projectes d'alt impacte per a la reactivació del sector, incloent aquell especialitzat en Inversions Verdes en col·laboració amb la Corporació Financera Internacional del Grup del Banc Mundial. En aquest mateix sentit, s'ha involucrat com a membre-coordinador del Comitè Mundial de Crisi per al Turisme on Estats membres de la OMT, Agències de l'ONU i Associacions del Sector Privat – IATA, ACI, CLIA, entre altres – es reuneixen per a discutir accions per als reptes actuals. En aquest marc, Natalia ha liderat el UNWTO Healing Solutions for Tourism Challenge i la UNWTO Jobs Factory com a projectes específics per a fer costat als destins i a l'ocupació.

Així mateix, Natalia ha estat guardonada amb el premi IIPT (International Institute For Peace Through Tourism)’s 5th “Celebrating Her” per “Innovació i Apoderament de la Dona a través del turisme” en ITB Berlin 2021, un reconeixement que només és lliurat cada any a 3 dones a nivell mundial. Natalia també forma part de la xarxa “100 de COTEC”, una xarxa d'experts que parlen espanyol, provinents de múltiples àrees del coneixement, preparats per a analitzar els grans desafiaments socials, econòmics i tecnològics als quals s'enfronta la innovació.
Natalia és professional en Govern i Relacions Internacionals de la Universitat Externado de Colòmbia i Executive MBA del IE Business School. Igualment, fa part de la xarxa del Fòrum Econòmic Mundial (WEF) com European Digital Leader i és Eisenhower Fellow com la primera colombiana en el Women Leadership Program per a crear el primer Tourism for Tomorrow Alliance Programme: una xarxa d'alt nivell enfocada a sumar esforços públic-privats per a inversions d'alt impacte en digitalització i innovació per al desenvolupament sostenible del turisme i la seva recuperació després de la Covid-19. Addicionalment, gaudeix compartir coneixement dictant classe en universitats – Harvard, Externado (Colòmbia), Bilkent (Turquia) – i escoles públiques a Colòmbia com a part de la seva contribució a la joventut i al seu país.
Durant el 2017 va exercir com a Vicepresidenta de Desenvolupament Internacional de Spain Startup – South Summit, organitzant el primer South Summit Aliança del Pacífic per a connectar els principals actors de l'ecosistema d'emprenedoria de Colòmbia, Xile, Mèxic i el Perú.

Amb deu anys d'experiència en ProColombia, ha viscut en sis països on ha desenvolupat estratègies per a impulsar les exportacions, la inversió estrangera i el turisme de Colòmbia. Va començar en 2006, on va fer part de l'equip que va crear la primera campanya de promoció turística del país a nivell internacional: “Colòmbia, el risc és que et vulguis quedar”, que buscava canviar la imatge del país a l'exterior. Gràcies al seu treball, va aconseguir executar la campanya en més de 15 països.

PONÈNCIES