INTO 2015

sharing economy in tourism

INNOVATION & TOURISM INTERNATIONAL SEMINAR
8/9 octubre
Palma

FALTEN

El SEMINARI


Com ja s'ha tractat en diverses edicions del Seminari, les noves tecnologies han suposat una revolució en la indústria turística no solament des del punt de vista del viatger, sinó també per a les empreses i les destinacions turístiques.


En aquesta X edició del Seminari INTO s'analitzaran les implicacions que té l’economia col•laborativa i la seva relació amb el turisme. La irrupció de diferents plataformes ha provocat un gran canvi en la manera de viatjar, no lliure de controvèrsia, i el negoci generat a través d'aquestes plataformes presenta un gran potencial de creixement.


Durant els dies 8 i 9 d'octubre es presentaran i debatran temes clau de l'economia col•laborativa en la indústria turística tals com l'impacte econòmic, diferents aspectes socioculturals, el comportament del turista, etc. També s'analitzaran diverses bones pràctiques en relació a diferents òptiques de regulació de destinacions turístiques.

Programa

8 de octubre del 2015
8:30 h
Acreditacions
8:45 h
Inauguració oficial
Sr. Biel Barceló vicepresident i conseller d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears
9:15 h
Keynote Economia col•laborativa en turisme
Dra. Dianne Dredge Professora del departament de cultura i estudis globals de la Universitat d’Aalborg , Dinamarca

Abstract Dra. Dianne Dredge: L'economia col•laborativa, també coneguda com a consum col•laboratiu, s'està convertint en un important motor quant a canvis estructurals en nombrosos sectors de l'economia, i el turisme és un dels sectors més vulnerables. Airbnb i Uber són les empreses més visibles en aquest sentit, però les noves empreses (o start-ups) estan creixent més ràpid que qualsevol altre component de l'economia global. Amb una circulació global declarada de més de 3,5 mil milions de dolars en 2013 per a les butxaques dels ciutadans i una previsió de creixement d'un 25% anual fins a l'any 2035, l'economia col•laborativa es veu com una important innovació de gran impacte en el sector. Uns altres opinen que amenaça amb crear una gran bretxa entre els diferents sectors econòmics, complica els mecanismes de protecció del consumidor i desafia els drets laborals que amb tant esforç s'han aconseguit. El que podem extreure dels debats és que l'economia col•laborativa és complexa i ambigua. La falta de claredat sobre el que aquesta implica està obstaculitzant el disseny i desenvolupament de respostes eficients. Aquesta presentació examinarà els motors de l'economia col•laborativa i l'exposarà distingint entre formes altruistes de col•laboració i noves vies en el que podria anomenar-se de forma més precisa "economia de plataforma". S'exposaran els nous desafiaments que es presenten en el futur i les diverses respostes polítiques.
10.00 h
Sessió I - Sociologia: factors i tendències del comportament del turista en l'economia col•laborativa
Moderadora: Dra. Szilvia Gyimóthy
Dra. Szilvia Gyimóthy Cocreació de valor i neotribus. Professora associada del departament de cultura i estudis globals de la Universitat d’Aalborg , Dinamarca.
Dra. Mª del Pilar Leal Cas dels guies turístics. Directora del programa universitari Bachelor Programme in International Tourism at The Ostelea School of Tourism & Hospitality- Barcelona.
Sr. Ángel Mesado Airbnb com a cas d’èxit. Head of Public Policy Spain&Portugal Airbnb

Abstract Dra. Szilvia Gyimóthy: El ràpid creixement de les tecnologies de xarxes socials, plataformes i comunitats en l'última dècada té un impacte significatiu en les comunicacions estratègiques de mercat. A mesura que s'esvaeixen les fronteres entre la comunicació promocional i el boca-orella, alguns investigadors afirmen que estem a la vora d'un canvi de paradigma de comunicació. Actualment, els clients i organitzacions turístiques coprodueixen de forma creixent informació, coneixements i experiències a les xarxes socials. No obstant això, aquestes oportunitats d'interacció s'enfrontaran al desafiament que suposa el menor control i el transvasament de responsabilitat cap als clients. Aquesta presentació llançarà llum sobre el món social de les comunitats turístiques virtuals i neotribus, i aprofundirà en particular en la dinàmica social, pràctiques i valors que uneixen als seus membres. Sobre la base d'exemples empírics, s'ofereixen perspectives i recomanacions de com involucrar a les comunitats virtuals en la creació de valor i esforços de comunicació col•laborativa.

Abstract Dra. Mª del Pilar Leal: El turisme, com qualsevol altre fenomen massiu ha sofert un profund canvi estretament vinculat amb el canvi social, on internet i les xarxes socials juguen un paper molt important. Estan sorgint noves tendències en la indústria del turisme/viatges i en les activitats d'oci a tot el món. En aquest nou marc el concepte de les visites guiades gratuïtes, on no existeix un preu establert i els turistes mostren el seu agraïment deixant una propina al seu guia turístic, s'està popularitzant cada vegada més en tota Europa, i fins i tot fora de les seves fronteres.

Les visites guiades a peu a les ciutats resulten interessants per als turistes perquè suposen una opció per a les diferents formes en què les persones poden viatjar i el tipus d'experiències que poden experimentar durant el procés. Per tant, el paper exercit pels guies turístics com a punt de connexió entre la destinació d'acolliment i els seus visitants és crucial per a la indústria del turisme. Ells són responsables en gran part de la impressió general i la satisfacció dels visitants amb els serveis turístics que ofereix la destinació. Les visites gratuïtes a peu encaixarien en la definició del consum col•laboratiu atès que podrien millorar l'experiència dels visitants i el coneixement d'aquesta destinació i la seva cultura a canvi de propines voluntàries.
11.30h
Coffee Break
12.00 h
Sessió II - Evolució de l'impacte econòmic del turisme col•laboratiu
Moderadora: Dra. Marta Jacob
Dr. Joanna Drake Assessora principal, presidenta del grup de treball sobre economia col•laborativa, nous models de negoci i pimes. DG Mercat Interior, Indústria i Pimes, Comissió Europea
Dr. Carl Henrik Marcussen Investigador sènior al Centre Regional d’Estudis Turístics, Dinamarca

Abstract Dr. Carl Henrik Marcussen:

Aquesta presentació (i treball) inclou una exposició sobre com definir i delimitar el terme "economia col•laborativa" o "economia compartida" utilitzant com a exemple cases vacacionals a Dinamarca.

L'impacte econòmic dels serveis d'allotjament en "economia compartida" (i el transport) només pot avaluar-se de forma significativa si el camp d'estudi pot ser definit i delimitat, fins i tot de forma operativa. Es discuteix sobre quina part de l'ús de cases vacacionals (a Dinamarca) hauria d'incloure's en el context del terme, relativament nou, "economia compartida". A més, s'exposen els valors i els volums relatius als segments d'ús; "ús propi", "ús d'amics i familiars", i "arrendament comercial". L'arrendament comercial pot ser a través de canals tradicionals (immobiliàries de lloguer de cases vacacionals) o arrendament directe per part dels propietaris de les cases a turistes. Tant la primera com la segona opció utilitzen Internet com a canal de vendes, almenys de forma parcial. Els inquilins poden ser clients nacionals o estrangers. Així, amb aquestes diverses distincions, quins segments hauríem d'incloure sota l'etiqueta de "economia compartida"? Actualment, els llocs web més coneguts de "economia compartida" juguen un paper petit en la distribució o canal de reserves de cases vacacionals a Dinamarca, però la grandària de la "economia compartida" en aquest sector depèn totalment del que està o no inclòs.
13.30 h
DINAR
15.00 h
Workshop –Creació d'un model de negoci basat en economia col•laborativa
Conductors del workshop: Dra. Ana Maria Munar / Dr. Dianne Dredge / Dr. Szilvia Gyimóthy
17.00 h
Fi de les sessions
9 de octubre del 2015
9.00 h
Sessió III – Desenvolupament, adaptació i/o regulació del turisme col•laboratiu (casos pràctics: Catalunya, Balears)
Moderador: Dr. Juan Mulet
Cas d'adaptació Barcelona:
Dra. Marien André -Professora titular d'Economia Aplicada en la Universitat de Barcelona

Experiència local-Ajuntament de Bunyola
Sr. Miquel Pasqual - Regidor d’Economia, Hisenda i Comunicació de l’Ajuntament de Bunyola

Regulació:
Dr. Juan Franch -Doctor Europeu en Dret. Professor de Dret mercantil i contractació turística a la Universitat de les Illes Balears
Abstract Dr. Juan Franch L'economia col•laborativa, l'ús d’Internet i apps per connectar a consumidors que ara es converteixen en prestadors de serveis està generant importants reptes i problemes als legisladors. En l'àmbit turístic ens trobem davant nous models de negoci especialment implantats en l'àmbit allotjament i transport que generen un important volum de negocis. Això planteja una confrontació entre empreses i economies tradicionals que haurà de resoldre una legislació molt més lenta. Qüestions de competència deslleial, necessitat de regulació i creixement de l'economia digital són els fonaments per iniciar l'anàlisi legal de l'economia col•laborativa. Perquè no ofereix cap dubte que el marc legislatiu per regular a Uber o Airbnb és insuficient. Encara que els països van prenent postura, en ocasions suposant un fre a aquests nous models i a la promoció de la nova economia.
10.30 h
Coffee break
11.00 h
Sessió IV- Cap a un turisme col•laboratiu sostenible? Perspectives soci culturals
Moderador: Dra. Ana Maria Munar
Governança: Dr. Dianne Dredge - Professora del departament de cultura i estudis globals de la Universitat d’Aalborg , Dinamarca
Laboral: Dra. Mª del Pilar Leal - Directora del programa universitari Bachelor Programme in International Tourism at The Ostelea School of Tourism & Hospitality, Barcelona.
Reputació de la destinació basada en opinions del propi turista: Dra. Bel Llodrà -Coordinadora de Cibersocietat a la Fundació BIT
Abstract Dra. Bel Llodrà Turistes i residents comparteixen informació turística en diferents plataformes web. S'ha pogut contrastar com la informació turística procedent de la Web 2.0. és una font més que influeix en les motivacions per viatjar a una destinació turística i en les imatges cognitiva, afectiva i única de la destinació. Les autoritats en matèria turística han deixat de tenir el monopoli de la gestió de la informació turística. D'altra banda, també estan perdent el control en la creació del producte turístic. Per molta regulació estricta de producte i qualitat que hi hagi, estan naixent plataformes web que contribueixen al fet que siguin els mateixos residents els que creen nous productes turístics, des d'allotjaments a oferta complementària, al marge de la tipologia de productes reglats. Un dels reptes està a analitzar si la co-creació dels productes turístics, aconsegueix o no una massa crítica, i com pot influir en la imatge de la destinació.
12.30 h
Taula rodona
Conclusions finals i tendències futures
14.00 h
Fi del seminari

El Comitè Cientific

  • Dra. Ana Mª Munar Chacártegui

    Professora associada de la Copenhagen Business School, Dinamarca

    Dr. Juan Mulet Meliá

    Doctor Enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d'empreses (MBA).

    Dr. Juan Ignacio Pulido

    Director del Laboratori d'Anàlisi i Innovació Turística (Universitat de Jaén)

    Dra. Marta Jacob

    Professora Titular de la Universitat de les Illes Balears des de 2009

Dra. Ana Mª Munar Chacártegui
Professora associada de la Copenhagen Business School, Dinamarca
Ana Mª Munar és professora associada de la Copenhagen Business School, Dinamarca. Els seus interessos de recerca se centren en les tecnologies digitals, l'epistemologia, l'educació superior i els estudis de gènere. Fonamentada en el pensament crític, la seva obra sobre les tecnologies digitals estableix les bases per al desenvolupament del projecte de recerca "Critical Digital Tourism Studies", mentre que els seus treballs sobre l'educació examinen l'impacte de les polítiques globals i regionals a l'educació turística. Les seves darreres publicacions se centren en la postdisciplinarietat de la producció del coneixement, en nous enfocaments per integrar el camp de les tecnologies digitals en el currículum i en la igualtat de gènere en l'àmbit acadèmic del turisme. És coordinadora del projecte de recerca proactiu “While Waiting for the Dawn”, que persegueix el canvi a través del empowerment de les dones en l'àmbit acadèmic del turisme. Molt compromesa amb la recerca, Ana Mª Munar ha ocupat en la seva trajectòria passada i recent diversos càrrecs acadèmics. Actualment forma part, a la Universitat de Copenhaguen, del Consell de Diversitat i Inclusió, de l'Associació del professorat de la Facultat i de la junta de tutors per al Programa Pedagògic de professors associats. És membre del Comitè Executiu de la Iniciativa de Futur de l'Educació en Turisme (TEFI), on coordina l'àrea de Promoció del Turisme com a camp d'estudi i recerca i membre de la junta del Seminari Internacional anual sobre Innovació i Turisme (INTO). Ana és també administradora de la comunitat online "Women Academics in Tourism", una plataforma web fundada per la Dra. Catheryn Khoo-Lattimore per afavorir la conscienciació sobre temes de gènere. Ana Mª Munar és la coordinadora de Turisme i Hostaleria del B.Sc de Gestió de Serveis i Administració d'empreses en la Copenhagen Business School i té una àmplia experiència en el desenvolupament de programes i plans d'estudis. Per consultar les seves publicacions més recents i projectes de recerca en curs consultar www.cbs.dk/en/staff/ammint
Dr. Juan Mulet Meliá
Doctor Enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d'empreses (MBA).
Juan Mulet Meliá, és Doctor Enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d'empreses (MBA). Va ser Director del Centre de Recerca i Estudis de Telefònica, Director General Adjunt de Telefònica Recerca i Desenvolupament, S.A., i Conseller-Director General de Amper Programes d'Electrònica i Comunicacions, S.A. i Director General de Cotec. Ha estat Professor Adjunt Titular, Professor Encarregat de Càtedra i Professor Titular de la Universitat Politècnica de Madrid, i Professor Associat de la Universitat Carlos III de Madrid. Ha estat membre de l'Industrial Research & Development Advisory Committee (IRDAC) i del European Research Advisory Board (EURAB) de la Unió Europea, Conseller de la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia (FECYT), del Consell Assessor de Telefònica R+D i del Consell Social de Farmandustria. Ha format part del Consell d'Administració de Axon Capital SGCR, de la qual va ser President, Intelsa, Comet, AT&T Microelectrònica d'Espanya i Amper Programes. Actualment, és membre del Consell Assessor per a la Ciència i la Tecnologia, de l'Alt Consell Consultiu de l'Institut de l'Enginyeria d'Espanya i Acadèmic de l'Acadèmia Europea de Ciències i Arts, i Patró de IMDEANetworks i d'Espanya Digital.
Dr. Juan Ignacio Pulido
Director del Laboratori d'Anàlisi i Innovació Turística (Universitat de Jaén)
Dra. Marta Jacob
Professora Titular de la Universitat de les Illes Balears des de 2009
Nascuda en Getxo, Biscaia (1968). Professora Titular d’Universitat des de 2009. MA. in Econometrics per la University of Essex, Anglaterra (1993). Doctora en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (1996). Anteriorment, Professora Associada a temps complet a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (1991-2000), Professora Associada a temps parcial en la Universitat de les Illes Balears (2000-2002). Investigador Contractat IMEDEA (CSIC-UIB) (2000-2001) i Professora Titular d'Escola Universitària de la Universitat de les Illes Balears (2002-2009). Directora General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears de 2004 a 2007 i assessora de la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació en matèria de R+D+i en 2007. Vice degana d'Economia i Cap d’estudis d'Economia de la Facultat d'Economia i Empresa (2009-2013). Les seves àrees de recerca són l'economia internacional (economia agrícola) i economia del turisme, específicament la innovació en turisme. Publicacions en revistes com Journal of Agricultural Economics, Annals of Tourism Research, Tourism Economics i Tourism Management i coeditora al costat de Jafar Jafari de dos llibres, dins de las series: Innovation and Tourism. Connecting Theory & Practice publicada per Cognizant Communication Corporation. Ha participat com a investigadora en projectes de la CYCIT i del VI Programa Marc entre uns altres, així com experta en treballs de consultoria.

Ponéncies

    • Sessió I

      8 D'OCTUBRE DEL 2015 10.00h
      Sociologia: factors i tendències del comportament del turista a l'economia col·laborativa
    • Sessió II

      8 D'OCTUBRE DEL 2015 12.00h
      Evolució de l'impacte econòmic del turisme col·laboratiu
    • Sessió III

      9 D'OCTUBRE DEL 2015 09.00h
      Desenvolupament, adaptació i/o regulació del turisme col·laboratiu (casos pràctics: Catalunya, Balears)
    • Sessió IV

      9 D'OCTUBRE DEL 2015 11.00h
      Cap a un turisme col·laboratiu sostenible? Perspectives socio-culturals

VOLS ASSISTIR A LA X EDICIÓ DEL SEMINARI INTO?

Inscriure

Contacte

Centre Empresarial Son Espanyol
C/Laura Bassi, 1 | 07121, Palma
971 176134 | info@visitinnovation.com

Per a les persones que decideixin assistir al Seminari amb vehicle propi, els informem que per al seu millor orientació, És preferible aparcar el cotxe en els parquing número 2 o 3.

Per a aquelles persones que desitgin arribar amb transport públic, poden fer-ho amb la línia 19 Portopí­ - UIB - PARC BIT o amb el Metro des de la Plaça d'Espanya a la Universitat i línia 19 fins al ParcBit. La distáncia entre l'estació de metro i el ParcBit és aproximadament de 2,5 km.