Dra. Marta Jacob

Dra. Marta Jacob

Professora titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears

Marta Jacob és professora titular del Departament d’Economia Aplicada de la Universitat dels Illes Balears, Espanya. Anteriorment, va ser professora a temps complet a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria (1991-2000) i investigadora associada a IMEDEA (CSIC-UIB) els anys 2001-2002.

Amb un mestratge en Econometria, a la Universitat d’Essex, i un doctorat en Ciències Econòmiques i Empresarials, a la Universitat de Las Palmas de Gran Canaria. Ha estat directora general d’R+D+I del Govern de les Illes Balears de 2004 a 2007, membre de diversos comitès de la Fundació Cotec d’Innovació Tecnològica (2004-2007). També ha estat vicedegana d’Economia de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials (UIB) i Cap d’Estudis d’Economia (2009-2013).

Ha escrit publicacions en revistes científiques com Journal of Agricultural Economics, Annals of Tourism Research, Tourism Management i Tourism Economics, sent coeditora amb Jafar Jafari de dos llibres editats internacionalment dins de la Book Sèries: Innovation and Tourism. Connecting Theory & Practice, i ha col·laborat en diversos capítols de llibres, com en Encyclopedia of Tourism de Springer. Ha participat com a investigadora en projectes d’R+D del Comitè Interministerial de Ciència i Tecnologia (CICYT) (Espanya), VI Programa Marc i Programes Interreg, així com a experta en treballs de consultoria en contractes de serveis per a la DG Política Regional i DG Ocupació, Afers Socials i Inclusió de la Unió Europea, l’Agència de Cooperació Internacional del Govern de Xile, el Govern Regional d’Aysén (Xile), la Fundació Cotec d’Innovació Tecnològica, el Consell Insular de Menorca, la Conselleria d’Economia i Hisenda del Govern de Canàries, el Cabildo de Gran Canària i la Cambra de Comerç de Mallorca, entre d’altres.

PONÈNCIES

El turisme causa importants impactes mediambientals i externalitats negatives que poden generar una gran pressió sobre recursos locals tals com la terra, l'aigua, l'energia o els aliments, produint així una gran quantitat de deixalles, a més de problemes de congestió, renou i contaminació atmosfèrica. L'economia circular és un model alternatiu al model lineal que reconeix el paper fonamental del medi ambient, les seves funcions i la interacció entre el medi ambient i el sistema econòmic. El sector hoteler, i el sector turístic en general, han estat criticats per no abordar degudament els problemes ambientals i l'escalfament global. Per a dur a terme la transició a una economia circular (EC) és essencial innovar i crear models de negoci circulars. En la presentació analitzarem les principals oportunitats i beneficis d'aquesta transició en el sector hoteler. També descriurem un model de tres eixos per a realitzar aquesta transició en una destinació turística, identificant el paper de les administracions públiques i les OGD, la població resident i el sector turístic.

Conclusions finals i tendències de futur de l'economia circular en turisme