watch promo
video

28-29 Novembre

Des del primer Seminari INTO de l'any 2004, l’esdeveniment s'ha consolidat com una plataforma per al debat de propostes de recerca i la presentació de bones pràctiques empresarials. Així, després de 13 edicions, s'han analitzat diverses temàtiques relacionades amb productes turístics com el cultural, el nàutic o el de salut; instruments de màrqueting com el branding o social media. Així mateix, s'ha debatut sobre noves apostes per a afrontar la sostenibilitat del sector amb temes com el canvi climàtic i l'estacionalitat. D'altra banda, també s'han tractat qüestions relacionades amb l'evolució de les tecnologies implantades a la indústria turística per a analitzar el comportament del turista i utilitzar aquestes noves tecnologies per a crear i/o transformar destinacions turístiques de manera sostenible.



Els pròxims dies 28 i 29 de novembre, empresaris, investigadors, professors, estudiants, professionals de diverses àrees i representants de les Administracions Públiques, entre altres, es reuniran amb l'objectiu d'analitzar el potencial de l'economia circular per al turisme. Així mateix, es debatrà sobre els principals impactes, oportunitats i reptes d'implementar una estratègia circular tant en empreses com en destinacions turístiques.



L'objectiu principal del Seminari INTO és fomentar la transferència de coneixement i impulsar la innovació en tota la cadena de valor de la indústria turística a fi de millorar la competitivitat de les Illes Balears.

PROGRAMA

8:45 AM

Acreditacions

9:00 AM

Inauguració oficial

Dr. Daniel Christian Wahl
9:30 AM

Keynote: És possible un turisme regeneratiu? El turisme com a catalitzador de la regeneració regional, les economies circulars, i la resiliència climàtica

Moderador: Dr. Daniel Christian Wahl - Consultor i educador en desenvolupament regeneratiu, disseny de sistemes complets, i innovació transformativa
10:30

Coffee break

Dra. Marta Jacob
11:00

Sessió I: El paper de l'Administració i els DMO. Casos d'èxit

Moderador: Dra. Marta Jacob - Professora titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears
L'objectiu general d'aquesta sessió consisteix en analitzar el paper de l'administració i de les OGDs (organitzacions gestores de la destinació) en la transició cap a un model circular de la destinació turística. La sessió comptarà amb diversos ponents combinant la visió de ponents de l'administració i DMOs amb una visió des del món acadèmic. De manera específica es pretén identificar recomanacions per a millorar la contribució de l'administració i de les OGDs en la transició cap a un model circular de la destinació turística.
PONÈNCIES
  • Turisme a l’economia circular: principals consideracions
  •  
  • Ponent: Dr. Paul Ekins
  • Professor de Política de Recursos i Medi Ambient d'UCL Institute for Sustainable Resources
  • El rol de les plataformes digitals a les destinacions turístiques espanyoles
  •  
  • Mallorca circular: pràctiques reals d’economia circular
  •  
  • La sostenibilitat, eix clau del model de destinacions turístiques intel·ligents
  •  
Dr. Juan Mulet
12:30

Sessió II: Tecnologies de la informació i mediambientals per a l'economia circular

Moderador: Dr. Juan Mulet - Doctor enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d’Empreses (MBA)
Un mal ús i abús de la tecnologia és una de les causes que l'economia lineal representi avui un perill per a la sostenibilitat del Planeta, i no obstant això la tecnologia és també una indubtable via perquè l'Economia Circular sigui possible, sense que els nivells de desenvolupament econòmic i social ja aconseguits es vegin sensiblement minvats. En aquesta Sessió es presentaran les tecnologies en les quals es confia per a una ràpida i eficaç implementació de l'Economia Circular.


La primera ponència estarà dedicada a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) que seran la base per a un canvi radical de sistema productiu, perquè només un adequat procés d'emmagatzematge i comunicació de la informació pot fer viable reintroduir materials i equips en els processos productius. Avançades solucions “big data” i de connectivitat han de permetre identificar els materials i equips perquè entrin de manera individualitzada en el cicle de l'Economia Circular. La segona ponència tractarà de les tecnologies mediambientals que permeten tractar els residus que genera l'activitat humana i recuperar materials i energia per a reintroduir-les en el sistema productiu, bé sigui biològic o tècnic. Finalment, la tercera ponència tractarà específicament de l'aplicació de les energies renovables en el sector turístic, donada la seva importància mediambiental i econòmica. Un torn d'intervencions dels assistents que ho desitgin, tancarà la Sessió.
PONÈNCIES
  • Cap a una economia circular intel·ligent: el paper de la digitalització 
  •  
  • Tecnologies ambientals per a l’economia circular
  •  
  • Com han ajudat les NTIC al desenvolupament de l’economia circular
  •  
14:00

Dinar

Sr. Carlos León
Sra. Rebeca Arnedo
16:00

Workshop: Models de negoci de turisme circular

Coordinadors: Sr. Carlos León - Cofundador de Sustainn Sra. Rebeca Arnedo - Cofundadora de Sustainn
L'objectiu és apropar la legislació i les tendències del mercat, descriure els diferents models de negoci circulars, la seva aplicabilitat al sector turístic i identificar oportunitats de millora de la competitivitat de productes, processos i serveis.

En primer lloc es farà una breu introducció a la legislació i les últimes tendències en economia circular, descrivint els diferents models de negoci circular i la seva aplicabilitat en el sector.

A continuació, tindrà lloc un workshop pràctic, amb metodologies basades en el pensament de disseny i LEGO. S'identificaran i desenvoluparan idees de models potencials de negoci circular d'una manera col·laborativa per a superar un repte específic relacionat amb el desenvolupament d'activitats de turisme sostenible.
18:00 pm

Fi de les sessions

Sr. Benjamin Miles
9:00 AM

Keynote - Son Amar Green: Solucions per a la contaminació

Moderador: Sr. Benjamin Miles - Director General de Son Amar
La sessió III tractarà sobre els avanços i implantacions que s'estan fent en matèria d'economia circular sobre el sector de l'allotjament i de la restauració. Es debatrà sobre l'enorme pes que tenen les pràctiques d'aprofitament circular sobre la construcció i/o reforma d'establiments turístics, ja que el sector és un gran demandant d'obra i construcció. Es tractaran temes relacionats tant en l'execució de les obres i reformes d'establiments com en la conceptualització dels mateixos perquè aprofitin al màxim tots els recursos que generen i que consumeixen. Al seu torn, la sessió tractarà sobre les pràctiques que avui dia ja s'estan implantant en l'operativa del negoci per a un aprofitament òptim dels recursos.
PONÈNCIES
  • Sistemes constructius d’última generació, orientats a EECN, d’altes prestacions tèrmiques i de confort
  •  
  • Economia familiar mallorquina aplicada al cicle de vida de les infraestructures hoteleres i la seva gestió
  •  
  • Circularitat de les destinacions turístiques
  •  
  • Anant més enllà dels plàstics
  •  
11:30

Coffee break

Dr. Diego R. Medina
12:00

Sessió IV - La implicació dels turistes i residents. Casos d'èxit

Moderador: Dr. Diego R. Medina - Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC)
L'objectiu general d'aquesta sessió consisteix en analitzar el paper dels turistes i els residents en el desenvolupament d'un model turístic basat en l'economia circular. De manera específica es pretén identificar recomanacions per a millorar la contribució dels residents i turistes al desenvolupament del turisme circular. Per a això comptarem amb ponents de reconegut prestigi de diferents àmbits. En finalitzar les presentacions es crearà un petit debat de manera que els assistents puguin interactuar amb els ponents. Esperem comptar amb la teva presència.
PONÈNCIES
  • La gestió dels residus d’envasos i el seu reciclatge com a vector de desenvolupament de l’economia circular en destinacions turístiques
  •  
  • Quin rol poden jugar turistes i residents per a promoure un turisme circular. Exemples d’Escòcia
  •  
  • Com dur a terme la transició del sector hoteler cap a una activitat turística més circular: el paper de les organitzacions de gestió de destinacions (OGD), la població resident i el sector
  •  
  • Ponent: Dra. Marta Jacob
  • Professora titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears
  • Ponent: Dra. Carmen Florido
  • Vicedegana de Postgrau de la Facultat d'Empresa i Turisme de la ULPGC
14:30

Final del Seminari

Fotos

INTO 2018

coneix els nostres ponents

Dr. Daniel Christian Wahl

Dr. Daniel Christian Wahl

Consultor i educador en desenvolupament regeneratiu, disseny de sistemes complets, i innovació transformativa

veure el perfil
Sr. Rafael Guinea

Sr. Rafael Guinea

Director General de TIRME

veure el perfil
Dr. Paul Ekins

Dr. Paul Ekins

Professor de Política de Recursos i Medi Ambient d'UCL Institute for Sustainable Resources

veure el perfil
Sr. José Juan Lorenzo

Sr. José Juan Lorenzo

CEO Next Technology & Tourism

veure el perfil
Dr. Totti Könnölä

Dr. Totti Könnölä

Director General d'Insight Foresight Institute

veure el perfil
Sr. Antonio Ballester

Sr. Antonio Ballester

CEO d'ESTEL Ingeniería y Obras

veure el perfil
Sr. Jesús Huerta

Sr. Jesús Huerta

Specification Manager de BMI GROUP

veure el perfil
Sr. David Mora

Sr. David Mora

Freelance Consultant d'Emoturismo

veure el perfil
Sra. Soraya Romero

Sra. Soraya Romero

Sustainability Director EMEA de Iberostar Group

veure el perfil
Dra. Marta Jacob

Dra. Marta Jacob

Professora titular del Departament d'Economia Aplicada de la Universitat de les Illes Balears

veure el perfil
Sr. Benjamin Miles

Sr. Benjamin Miles

Director General de Son Amar

veure el perfil
Sr. Julio López

Sr. Julio López

Director de Relacions Institucionals d'Ecoembes

veure el perfil
Sr. Carlos León

Sr. Carlos León

Cofundador de Sustainn

veure el perfil
Sr. Manuel Aguirre

Sr. Manuel Aguirre

Soci Fundador de Sostinendo

veure el perfil
Sra. Emma Whittet

Sra. Emma Whittet

Project Manager-Food Waste a Zero Waste Scotland

veure el perfil
Sra. Rebeca Arnedo

Sra. Rebeca Arnedo

Cofundadora de Sustainn

veure el perfil
Dra. Carmen Florido

Dra. Carmen Florido

Vicedegana de Postgrau de la Facultat d'Empresa i Turisme de la ULPGC

veure el perfil
Sr. Víctor Badorrey

Sr. Víctor Badorrey

Director de Relaciones Institucionals de SEGITTUR

veure el perfil
Sr. Manuel Molina

Sr. Manuel Molina

Director d'Hosteltur

veure el perfil

COMITÈ CIENTÍFIC

Dra. Marta Jacob

Dra. Marta Jacob

Universitat de les Illes Balears (UIB)

Dr. Juan Mulet

Dr. Juan Mulet

Doctor enginyer de Telecomunicació i Màster en Gerència d’Empreses (MBA)

Dr. Joan Enric Capellà

Dr. Joan Enric Capellà

Fundador i CEO de SOM

Dr. Diego R. Medina

Dr. Diego R. Medina

Universidad de Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC)

Informació de contacte i d’ubicació

PARC BIT Centre Empresarial Son Espanyol

C/Laura Bassi, 1 07121, Palma

+34 971 784 940

into@fundaciobit.org