Models de negoci disruptius a la indústria turística

Des del 28 d'octubre fins el 25 de novembre ONLINE
  • 00

    Days

  • 00

    Hours

  • 00

    Minutes

  • 00

    Seconds

Sessió I

Models de negoci disruptius a destinacions

Visió general

Les previsions econòmiques per a 2020 i 2021 d'organismes nacionals i internacionals (Funcas, Banc d'Espanya, OCDE…) apunten que els països i regions amb una gran dependència del sector dels viatges i el turisme, com és el cas d'Espanya, Balears i Canàries, sofriran en major mesura els efectes econòmics de la Covid-19 a conseqüència de les restriccions a la mobilitat, el temor a contagiar-se i la possibilitat de quarantena. Una visió més àmplia de l'entorn que afecta les destinacions turístiques evidència l'existència d'altres factors que també obliguen les destinacions turístiques tradicionals a innovar radicalment el seu model turístic. Entre aquests factors destaquen especialment els avanços tecnològics i la imperiosa necessitat d'apostar per la sostenibilitat.

L'objectiu general d'aquesta sessió consisteix a aportar idees, a partir del coneixement i l'experiència d'experts nacionals i internacionals, respecte a les línies estratègiques que podrien triar les destinacions turístiques vacacionals per a innovar radicalment el seu model turístic. I per a això, s'han triat dos mètodes competitius bàsics entorn dels quals dissenyar nous models de negoci turístic: la sostenibilitat i la digitalització. Aquests mètodes competitius són actualment les prioritats de molts governs i també de la Unió Europea com a mitjans essencials per a millorar la competitivitat de l'economia, en general, i del sector turístic, en particular.

De manera específica, Xavier Font, Professor de Sustainability Marketing a la Universitat de Surrey, impartirà una ponència sobre innovacions radicals per a la sostenibilitat de les destinacions turístiques. A més de comentar experiències internacionals en aquest àmbit, el Professor Xavier, referent internacional en la recerca sobre RSC i sostenibilitat en turisme, també realitzarà recomanacions específiques a partir del seu coneixement acadèmic. Les seves recomanacions se centraran en possibles innovacions radicals per a promoure destinacions sostenibles en l'àmbit de l'activitat econòmica turística (per exemple, a través de l'economia col·laborativa…), la sostenibilitat ambiental (per exemple, per a fer front als reptes del canvi climàtic…) i la millora de les condicions socials dels residents (per exemple, per a evitar fenòmens com la turismofobia…).

Per part seva, Carlos Romero, Director de Recerca, Desenvolupament i Innovació Turística de Segittur –Sociedad Mercantil Estatal para la Gestión de la Innovación y las Tecnologías Turísticas-, vinculada a la Secretaria d'Estat de Turisme del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, centrarà la seva ponència en innovacions radicals per a la digitalització de les destinacions turístiques. A més de descriure algunes experiències internacionals, Carlos suggerirà algunes prioritats per a les destinacions turístiques vacacionals interessades en impulsar un model de negoci basat en les oportunitats associades a les noves tecnologies i la digitalització. La necessitat de reduir els contactes físics per a evitar possibles contagis per la Covid-19 obliga a accelerar la digitalització de les destinacions turístiques.

Finalment, Benjamí Perdomo Barreto, Conseller Delegat dels Centres d'Art, Cultura i Turisme del Cabildo de Lanzarote, descriurà el model de negoci de Lanzarote com a destinació turística, prestant una atenció especial al seu caràcter de Reserva de la Biosfera i als centres d'art i cultura dissenyats per l'artista coniller César Manrique. En la seva presentació detallarà algunes innovacions específiques desenvolupades per Lanzarote per a promoure la seva sostenibilitat i aprofitar les oportunitats de la digitalització.

Ponents

Sra. Antònia Alomar

Sra. Antònia Alomar

Directora de l'AETIB

Sra. Antònia Alomar

Sr. Benjamín Perdomo

Sr. Benjamín Perdomo

Conseller delegat de Centros de Arte Cultura y Turismo (CACT) de Lanzarote

Sr. Benjamín Perdomo

Dr. Xavier Font

Dr. Xavier Font

Professor de Sustainability Marketing, School of Hospitality and Tourism Management, University of Surrey.

Dr. Xavier Font

Sr. Carlos Romero

Sr. Carlos Romero

Director de investigación, desarrollo e innovación turística en SEGITTUR

Sr. Carlos Romero